söndag 18 januari 2009

Näringskedja

Som de flesta kanske vet så fick Thailand en ny regering för en dryg månad sedan. Den nya premiärministern Abhisit Vejjajiva sade nyligen, i sin första offentliga kommentar om Burma, att kulturella skillnader och distans gör att deras metoder för att få se skillnad i Burma skiljer sig från västs metoder. Nu är det i sig kanske inte så jätte konstigt, om man inte visste vad det innebar: att de fortsätter att handla med militärjuntan för att försäkra sig om att få del av Burmas rika naturresurser. Vilket gynnar militärjuntan, missgynnar Burmas befolkning och ja, är till fördel för Thailand.

Allt i sin ordning än så länge, det här är inget nytt.

Men sedan kom den fina slutklämmen på hans tal där Mr Abhisit sade att: "The Burmese government wants the international community to help renovate its temples damaged by the cyclone.” Och det är så klart Thailand redo att ställa upp som coordinator för att fixa.

Allt annat som förstördes i cyklonen då, alla människor utan hem och försörjnings möjligheter? Nej, templen är så klart viktiga. Tack Thailand.

Jag önskar egentligen att man kunde bojkotta Thailand och tvinga dem sluta handla med juntan, men då skulle vi även vara tvungna att bojkotta Kina (som också handlar med juntan) och det vet jag aldrig kommer att hända. Vem skulle vi då köpa billiga leksaker av?

Ett enda fint ekorrhjul där alla alltid vill ha lite på någon annans bekostnad. Vem lever på vår bekostnad egentligen? Är vi toppen i näringskedjan?

 

http://www.bangkokpost.com/topstories/topstories.php?id=135833

Inga kommentarer: