torsdag 5 februari 2009

Angående demokrati

Läste en väldigt intressant intervju i söndags då jag tog mig tiden och pengarna att köpa Bangkok Post. Jag tänkte dela med mig lite av den intervjun här och nu:
2300 webbsidor har blivit spärrade av polisen och enligt Informations och kommunikations ministern Ranongruk Suwunchwee är det en fråga om nationell säkerhet, inte stor skillnad från att man i USA kräver att besökare tar av sig skor och bälten för inspektion vid gränskontroller...

Nu är det så att i Thailand så spärrar man webbsidor för att de är kritiska till monarkin. Det är alltså en fråga om nationell säkerhet att skriva något dåligt om kungen.
Intervjuaren ifrågasatte regeringens rätt att bedöma vilka sidor som var olämpliga, svaret blev att de vet vad som är olämpligt, till exempel så får du bara visa överdelen av kroppen i webbkameran, men det finns de som visar undre delen av kroppen: och det vet de är olämpligt. 

Kungafamiljen är "The Mother and Father of the land" säger hon. Skulle någon tillåta att deras föräldrar förolämpades?, den frågan ställer hon och levererar svaret: inte vi.
Hon säger att demokratier är olika och som förslag tar hon upp att det förekommit slagsmål i det Sydkoreanska parlamentet. Det beror på land och traditioner, ger hon som förklaring. 

Flaggan i Thailand står för land, religion och Kung- nationell stolthet och nationell säkerhet.
Hela intervjun kändes som ett skämt och det fanns absolut inga bra argument alls. Hennes försök till att jämföra med andra länder är totalt patetiska, och väldigt fördomsfulla.

Ja, vad ska man säga. En demokrati? 

Inga kommentarer: